Festival

Home / Festival

 

 

BLACK CLINIC  festival je inovativni međunarodni trijenale najnovije grane novomedijske umjetnosti vezane za znanosti – biološke umjetnosti (BioArt-a) i tehnobiologije (interakcije tehnologije i biologije).

U 2017. godini održava se prvi put, kao trodnevno vikend događanje (24.-26.11.2017.) u napuštenoj bivšoj vojnoj bolnici na adresi Vlaška 87.

 

Tema prvog izdanja je Simbiotehnoza (eng. Symbiotechnosis), kovanica pojmova simbioza i tehnologija koji opisuje simbiotički – uzajamno poticajni, produktivni suživot ili pozitivnu interakciju živih organizama i tehnologije.

Cilj ovogodišnjeg BLACK CLINIC: Symbiotechnosis festivala je kroz umjetničku praksu i razne aktivnosti sagledati takve odnose kao kibernetički – interaktivni sustav i sagledati kako čovjek oblikuje tehnologiju, te kako ona oblikuje njega tj. njihovu koevoluciju.

Tokom trodnevnog festivala održati će se niz događanja, uz pomoć kojih se šira javnost može upoznati inovativnim kulturološkim, znanstvenim i umjetničkim praksama vezane tematike.

Festival se održava u nesvakidašnjoj zagrebačkoj galeriji, i više nego prikladnom ambijentu – samo za potrebe festivala oživljenoj bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici.
U ruševnu zgradu ovog puta udahnuti ćemo duh znanstveno fantastične klinike (laboratorija) koji nam omogućava da iskusimo nesvakidašnju, visoko inovativanu i eksperimentalnu tehnobiološku novomedijsku umjetnost te razbudimo maštu uranjanjem u svijet budućnosti.

 

 

**************************************************************************************************************

IZLOŽBE

**************************************************************************************************************

SCIENCE+ART EXHIBITION

Glavna aktivnost festivala je izložba umjetničkih djela mladih umjetnika proizašlih iz BLACK CLINIC umjetničkog inkubatora.

Ove godine, stručni žiri selektirao je najbolje ideje te producira četiri djela mladih umjetnika – Ane Elizabeth Saluzzo (HR) i Mihe Godeca (SLO).
Njihove ideje pogodile su srž samog festivala i teme godine i na različite načine dočaravaju široku ideologiju festivala.

Prije otvaranja same izložbe ne želimo otkriti detalje i pokvariti doživljaj opisivanjem ovih inovativni djela, ali možemo spomenuti da će publika uživati u multimedijalnim instalacijama,  intermedijskom performansu, digitalnoj vizualnoj umjetnosti koje na fascinantan način povezuju temu simbiotehnoze sa ekologijom, psihologijom i filozofijom.

 

BLACK CLINIC GUEST STARS
    CAMEO EXHIBITION

Uz navedene premijere svježe produciranih djela, prikazati ćemo i cameo izložbu prominentnih međunarodno nagrađivanih umjetničkih djela, koje na svoj način također odražavaju duh simbiotehnoze.

Osim fascinantnih ideja koje djela prenose, bitno je spomenuti da su ona izrađena najsuvremenijim tehnobiološkim umjetničkim tehnikama, o kakvima je William Gibson  sanjao u svom kultnom cyberpunk/biopunk znanstveno fantastičnom romanu Neurorormacer.
Zbog svega navedenog selektirana su za našu GUEST STAR kategoriju.

Također, da ne bi kvarili doživljaj, imena djela gostujućih zvijezda nećemo spominjati da ne bi pokvarili doživljaj publici, ali možemo spomenuti da je riječ o međunarodno nagrađivanim djelima dvaju dama – Maje Smrekar (SLO) i Robertine  Šebjanič (SLO).
Naše gostujuće zvijezde oduševljavaju međunarodnu struku i publiku svojim djelima koja nas navode da duboko preispitujemo život, nas same i naš odnos prema svijetu, kroz umjetničku sintezu tehnologije, biologije, ekologije, psihologije i antropologije.

 

 

**************************************************************************************************************

POPRATNA DOGAĐANJA

Uz znanstveno-umjetničku izložbu, festival donosi i niz popratnih događanja, putem kojih se publika na interaktivan način može pobliže upoznati sa filozofijama i tehnologijama BLACK CLINIC festivala.

**************************************************************************************************************

 

SCIENCE+ART CAFFE

U sklopu festivala (subota 25.11.17., od 17:00 do 18:30h) održati će se ugodno popodnevno druženje – “intelektualni salon” na kojem se publika na interaktivan način, kroz druženje uz kavu, može pobliže upoznati s izloženim djelima putem kratkih prezentacija umjetnika/izlagača i još par stručnih gostiju s fascinantnim djelima koja potiču razmišljanje i pobuđuju maštu.

Nakon kratkih prezentacija za pobuđivanje mašte, uz druženje uz kavu zajedno ćemo prodiskutirati temu simbiotehnoze te vezane zanimljive suvremene i futurističke teme koje je zabavno diskutirati (teme poput: budućnosti znanosti i umjetnosti, biotehnologije, biohakiranja, robotizacije, cyberpunka i sl.)

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

 

BIOELEKTRONIČKA AKADEMIJA

U sklopu festivala (u subotu 25.11., od 11 do 13:30h),  održati će se i prva radionica u ovogodišnoj radioničkoj seriji Bioelektronička akademija Zagreb namijenjena mladima (13. – 35.god), pod vodstvom direktora UR instituta/autora i voditelja Black Clinic festivala – Gjina Šutića.

Radionica je namijenjena mladim kreativcima, znanstvenicima i umjetnicima zainteresiranim za upoznavanje sa  najsuvremenijom granom znanosti – biolektronikom (spajanjem biologije i elektronike) na praktičan i zabavan način – kroz eksperimentiranje.
Radionica se u potpunosti oslanjaju na praktičan pristup (nema teoritiziranja i štrebanja) samo eksperimentiranje sa najnovijim tehnologijama.

Fokus ove radionice je – Uvod u Eksperimentalnu elektroniku. Na njoj se polaznici upoznaju s osnovama eksperimentalne elektonike, i svime potrebnim sa daljne samoučenje kroz eksperimentiranje na području eksperimentalne elektronike, računarstva i robotike.

(Terminator T-900 iz serije “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”)

Ako si mladi znanstvenik koji želi napraviti robota, umjetnik koji želi naučiti kako izraditi interaktivno digitalno umjetničko djelo ili kreativac koji se želi poigrati s elektronikom i smisliti kakvu inovaciju,
prijavi se za sudjelovanje.

Pošalji:  BIO-EL +  Ime,prezime, koliko godina imaš, kontakt mail i telefon
mailom na:   institute@ur-institute.org   ili   SMS-om na 095/501 90 51

Radionica je besplatna, ali broj sudionika je ograničen, pa požuri s prijavom 😉

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

 

URADI-SAM MIKROSKOPIJA u UMJETNOSTI

U sklopu festivala (u nedjelju 26.11., od  11 do 12:30h) održati će se mini radionica Uradi-sam mikroskopije pod vodstvom našeg mladog umjetnika Mihe Godeca (SLO).
Tokom radionice, polaznici će se upoznati s uradi-sam izradom jeftinog mikroskopa, kojeg svatko može izraditi kod kuće, te kako se isti može (osim u znanosti) i u umjetnosti.
Polaznici će koristiti uradi-sam mikroskop za istraživanje mikroskopskog svijeta – divlje prirode oko Black Clinic bolnice.

Radionica je otvorena za sve polaznike – djecu (stariju od 7 god.), mlade i odrasle.

(Slika prsnog koša insekata dobivena uradi-sam mikroskopom)

Ako si znatiželjnik kojeg zanimaju uradi-sam tehnologije i mikroskopski svijet, prijavi se za sudjelovanje.

Pošalji:  MIKRO + Ime,prezime, koliko godina imaš, kontakt mail i telefon
mailom na:   institute@ur-institute.org   ili   SMS-om na 095/501 90 51

Radionica je besplatna, ali broj sudionika je ograničen, pa požuri s prijavom 😉

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

 

PROJEKCIJA FILMA BLADE RUNNER

U sklopu festivala (subota 25.11.17., od 19:00 do 21:15h) održati će se projekcija kultnog filma Blade Runner (1982) koji je jedna od glavnih inspiracija Black Clinic festivala i mnogih drugih projekata UR Instituta.
Projekcija je besplatna i privatne je prirode  (nije otvorena za širu javnost, već samo za uzvanike).

 

 

 

 

 

 

Projekcija je namijenjena ljubiteljima SF žanra.

Ako si jedan/jedna od njih,  da te stavimo na popis uzvanika, prijavi se za sudjelovanje.  Bit će kokica 😉

Pošalji:  BLADE + Ime,prezime, koliko godina imaš, kontakt mail i telefon
mailom na:   institute@ur-institute.org   ili   SMS-om na 095/501 90 51

Broj uzvanika je ograničen, pa požuri s prijavom 😉